Įprastų balandėlių niekada nesu darius, bet mama visada gamindavo tokį paprastesnį variantą, kur tik supjaustyti kopūstai ir mėsos kukuliai ir mes kažkodėl vadinam jį „gurgumuliais”. 😀 Gal dar kas nors šitą pavadinimą naudoja?
Tai iš esmės, čia tinginių balandėliai, kurių nereikia sukti į kopūstą ar užsiimti kitais sudėtingais gaminimo darbais.
Kukulius čia gaminau iš seitano. Beje, tokie kukuliai labai tinka ir su makaronais, tad turiu jų receptą ir spagečiams su paprikų padažu.
Skonis man tikrai toks pats kaip balandėlių, tai kad ir gražu būtų tie kukuliai susukti į kopūstų lapus, didžiąją laiko dalį vis tiek rinkčiausi šitą tinginių variantą, nes daug paprasčiau, o skanu tiek pat!
Tinginių balandėliai su augaliniais kukuliais
Šis receptas puikiai atkuria įprastų lietuviškų balandėlių skonį, nors gaminimas yra gerokai lengvesnis ir naudojami tik augaliniai ingredientai.
Ingredientai
Kukuliams
- 100 g. seitano miltų
- 30 g. kvietinių miltų
- 15 g. maistinių mielių dribsnių
- 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
- 1 šaukštelis džiovintų petražolių
- 1 šaukštelis svogūnų miltelių/granulių
- 1/4 šaukštelio pipirų
- 3/4 šaukštelio vištienos prieskonių (arba druskos)
- 200 ml. vandens
Kukulių virimui
- 1 litras vandens
- 1 kubelis daržovių sultinio
- 1 šaukštelis obuolių acto
Kopūstienei
- 500-600 g. šviežio kopūsto
- 2 nedidelės šviežios morkos
- 1 svogūnas
- sauja smulkinto poro
- 1 daržovių sultinio kubelis
- 2 šaukštai pomidorų padažo
- 1 šaukštas obuolių acto
- žiupsnis pipirų
- druskos pagal skonį (aš pridėjau apie 0,5 šaukštelio)
- 1,5 litro vandens
Instrukcijos
- Sumaišyti visus sausus ingredientus kukuliams. Tuomet į masę įpilti 200 ml. vandens, išmaišyti ir paminkyti rankomis, kol ji bus vientisa ir tąsi.
- Puode užvirti litrą vandens su kubeliu sultinio ir šaukšteliu obuolių acto. Į verdantį vandenį sudėti suformuotus kukulius (maždaug šaukštą masės suspausti į rutuliuko formą delnuose). Virti apie 30 min. vis pamaišant.
- Kai kukuliai išvirs, juos apkepti keptuvėje ant šiek tiek aliejaus, kol jų kraštai paruduos ir išėmus į lėkštę atidėti į šalį. Apkepti nebūtina, bet man tikrai žymiai skaniau.
- Nuskusti ir kubeliais susmulkinti morkas, susmulkinti svogūną ir porus. Supjaustyti kopūstą – gabalėliai neturi būti labai smulkūs.
- Toje pačioje keptuvėje apkepti svogūną ir porus, kol suminkštės.
- Į didesnį virimo puodą supilti 1,5 l. vandens, įdėti kubelį sultinio ir užvirti. Į verdantį vandenį sudėti smulkintus kopūstus, morkas, svogūną ir porus. Virti ant silpnos ugnies apie 50 min. arba kol kopūstai ir morkos bus minkšti.
- Į kopūstienę įdėti pomidorų padažą, obuolių actą ir paragauti ar reikia papildomai druskos (recepte buvo pridėta dar maždaug 0,5 šaukštelio).
- Kukulius galima sudėti į kopūstienę, kol dar karšta, kad pašiltų arba pasišildyti atskirai ir valgyti kartu.
- Patiekti su virtomis bulvėmis.