Moliūgai lengvai prisitaiko prie daugelio receptų ir vitaminais bei skoniu gali praturtinti bene visus norimus patiekalus. Taip pat moliūgą galima panaudoti ir gaminant vieną iš itališkos virtuvės patiekalų – „gnocchi“.
Šiame recepte „gnocchi“ pateikiami ir su česnakų padažu, tačiau vietoje jo puikiai tiktų pesto ar kiti mėgstami padažai.
Gnocchi su moliūgais
Moliūgai lengvai prisitaiko prie daugelio receptų ir vitaminais bei skoniu gali praturtinti bene visus norimus patiekalus. Taip pat moliūgą galima panaudoti ir gaminant vieną iš itališkos virtuvės patiekalų – „gnocchi“. Šiame recepte „gnocchi“ pateikiami ir su česnakų padažu, tačiau vietoje jo puikiai tiktų pesto ar kiti mėgstami padažai.
Ingredientai
- 180 g. kvietinių miltų
- 2-3 nedidelės bulvės (nuluptos svėrė apie 150 g.)
- 225 g. moliūgų tyrės (iki vientisos masės sutrinto kepto moliūgo be priedų)
- 1 šaukštelis druskos
- 1 žiupsnis muskato (nebūtina)
Padažui
- 4 šaukštai augalinio margarino (arba sviesto)
- 2,5 šaukštų šaldytų petražolių (arba šviežių)
- 4 česnako skiltelės
Instrukcijos
- Tam kad pasidarytumėte moliūgų tyrę pakanka per puse perpjauti nedidelį moliūgą ir padėjus vidumi į apačią kepimo skardoje iškepti iki 200C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. arba, kol įbedus šakute jis bus labai minkštas. Tuomet pašalinus žievę moliūgą sumalti ir tai bus moliūgų tyrė.
- Nulupti bulves ir sudėjus į verdantį vandenį virti apie 15 minučių arba kol bus minkštos.
- Bulvėms išvirus jas sutrinti su specialiu bulvių trintuvu arba tiesiog šakute, kol masė bus vientisa, maždaug kaip bulvių košė.
- Sumaišyti trintas bulves, moliūgų tyrę, miltus ir druską. Pradžioje galima sumaišyti šaukštu, o tuomet minkyti vis įdedant miltų, kol masė mažiau lips prie rankų. Tačiau ji turėtų išlikti minkšta ir gali kažkiek lipti, minkyti jos labai ilgai taip pat nereikėtų.
- Pjaustymo lentą apibarstyti miltais, uždėti masę ir nestipriai spaudžiant iškočioti maždaug stačiakampio formą, apie 2cm. storio.
- Iškočiotą masę supjaustyti juostelėmis (apie 2 cm. pločio). Juosteles šiek tiek rankomis paridenti, kad būtų labiau apvalios ir supjaustyti nedideliais gabaliukais.
- Gabaliukus galima įspausti šakute, kad būtų panašesni į tikrus „gnocchi".
- Puode užvirti apie 1,5l. vandens ir į verdantį vandenį sudėti „gnocchi“. Virti vis pamaišant, kol visij ie iškils į paviršių, o iškilus pavirti dar 1-2 minutes.
- Lygiagrečiai, kada verdami „gnocchi“, į keptuvę sudėti margariną/sviestą ir palaukti, kol jis ištirps, tada sudėti grūstą/smulkiai tarkuotą česnaką ir petražoles. Pakepti 4-5 minutes vis pamaišant.
- Išvirusius „gnocchi“ sudėti į margarino padažą keptuvėje ir pakepti dar kelias minutes. Patiekiant galima užbarstyti grūstų aitriųjų paprikų, augalinio kietojo sūrio ar kitų norimų priedų.