Nors ir vadinasi sūrio tortu – sūrio šitame recepte tikrai nerasit.
Bet sūrio pyragai/tortai mano tikrai mėgstamiausias desertas, tai labai džiaugiuosi šitu receptu, nes jis man tikrai prilygo įprastiems sūrio pyragams.
Receptas yra gana paprastas iš nesunkiai randamų ir daugelio jau turimų ingreidentų. Vienintelis kiek neįprastas dalykas, jei dar tik pažindinatės su augaline mityba – agaras.
Agaras yra augalinė želatino, tad įprastos želatinos pakaitalas ir jo galima rasti daugelyje įprastų maisto parduotuvių.
Pyrago želė sluoksniui naudojau pirktinę augalinę apelsinų skonio želė, bet parduotuvių asortimentui keičiantis galite būtent tokios ir nerasti. Aš naudojau „Skanovė” želė su agaru (aš pati pirkau „Maximoje”), bet pastaruoju metu jos neberadau, tad galite taip lengvai ir nerasti.
Augalinę želė taip pat galima pasigaminti iš agaro, tad prireikus kokį receptą nesunku atrasti „Google”. 🙂
O grįžtant prie šio torto – jo pagrindas pagamintas iš sausainių, o „sūrio” masė – iš anakardžių, kokosų kremo, klevų sirupo, o viską dar praturtina šviežių apelsinų skonis.
Ant torto viršaus kartu su želatina dar uždėjau po mandarino skiltelę – ne tik gražus papuošimas, bet ir dar daugiau gaivumo skoniui. Neturint mandarinų, galima juos pakeisti plonais apelsinų griežinėliais ar kitais vaisiais.
Receptas puikiai tik tiek Kalėdiniam stalui, nes apelsinai ir mandarinai žiemą atsiduria ant daugelio stalo, bet dėl gaivumo tortas tinkamas ir bet kuriam kitam, net ir šiltajam, metų sezonui.
Apelsininis sūrio tortas su augaline žele
Ingredientai
Pagrindui
- 165 g. paprastų sausainių be priedų (dažnai paprasti klasikiniai ar arbatiniai sausainiai būna veganiški)
- 70 g. augalinio margarino arba sviesto
- žiupsnis druskos
- 1 šaukštelis kokosų aliejaus
Torto pagrindiniam įdarui
- 150 g. anakardžių
- 150 ml. kokosų kremo (kokos pieno iš skardinės kietosios dalies)
- 1 šaukštelis tarkuotos apelsino žievės
- 40 ml. šviežio apelsino sulčių (apie puse apelsino)
- 3 šaukštai klevų sirupo (apie 40 ml.)
- keli lašeliai vanilės aromato
- 0,5 šaukštelio agaro (kartu su 50 ml. vandens)
Želė sluoksniui
- 50 g. veganiškos apelsinų skonio želė su agaru
- 250 ml. šalto vandens
- 1 mandarino arba apelsino griežinėlių papuošimams
Instrukcijos
- Anakardžius užpilti karštu vandeniu ir pamirkyti bent 30 min. arba kambario temperatūros vandenyje per naktį.
- Smulkiai sulaužyti sausainius iki trupinių (galima su trintuvu, tik palikti ir didesnių trupinių/gabaliukų). Juos sumaišyti su margarinu, druska ir aliejumi. Masę tolygiai paskirstyti ir įspausti torto formos pagrinde ir įdėti į šaldytuvą.
- Trintuvu labai gerai sumalti ingredientus torto įdarui.
- Agarą sumaišyti su vandeniu (50 ml.) ir vis maišant užvirti ant silpnos ugnies. Užvirus iškart sumaišyti su torto įdaro mase (galima maišyti trintuvu).
- Visą masę dėti ant sausainių pagrindo ir dėti į šaldytuvą. Palaikyti šaldytuve apie 20-30 minučių prieš darant viršutinį želė sluoksnį.
- Tortą palaikius šaldytuve, padaryti želė pagal instrukcijas and pakelio (tik dalį pakelio, aš naudojau 50 g.). Želė užpilti ant torto (neverdančią, pora minučių pravėsusią), galima išdėlioti mandarinų papuošimui. Tik svarbu įsitikinti, kad želė neišbėgs pro jūsų torto formos šonus (toje vietoje, kur ji užsidaro). Tortą palaikyti kambario temperatūroje apie 10 min. ir atsargiai įdėti į šaldytuvą – laikyti šaldytuve kelias valandas (arba geriausia – per naktį).