Bananų duona ypatinga tuo, kad gali būti gaminama visiškai be cukraus ir vis tiek būti saldi nuo bananų – būtent toks yra ir šis pyragas su vyšniomis.
Svarbu naudoti gerai sunokusius bananus, kad saldumo būtų tikrai pakankamai.
Su vyšniomis reikia šiek tiek pasižaisti, kol pašalinami visi kauliukai, bet visa kita recepte yra tik lengvi žingsniai.
Vyšnios šiai duonai, beje, labai tiko, nes bananai sukuria saldumą, o vyšnios jam puikiai akompanuoja savo švelniu rūgštumu.
Bananų duona su vyšniomis
Vasarą bananų duoną galima paįvairinti ir kitais sezoniniais vaisiais, pavyzdžiui, vyšniomis. Vyšnioms iškepus jų rūgštumo beveik nebeliks, o nuo bananų pyragui ir taip pakaks saldumo, tad galima kepti ir visai nenaudojant cukraus.
Ingredientai
- 3 gerai sunokę bananai
- 100 ml. augalinio pieno (naudojau nesaldintą sojų)
- 40 ml. kokosų aliejaus
- 200 g. kvietinių miltų
- 20 g. kokosų miltų (jei neturite, vietoje jų dėti kvietinius)
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštas obuolių acto
- 200 g. šviežių vyšnių su išimtais kauliukais
- žiupsnis druskos
- 0,5 šaukštelio cinamono
- žiupsnis rudojo cukraus (galima jo ir nedėti)
Instrukcijos
- Iš vyšnių pašalinti kauliukus. Tą galima daryti su specialiu kauliukų išėmėju, o jeineturite – galima išstumti kauliukus paprastu mediniu iešmeliu, jei vyšniosdidesnės – šiaudeliu ar kt.
- Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
- Bananus nulupti ir gerai sutrinti šakute. Sumaišyti juos su pienu, kokosų aliejumi ir actu.
- Atskirame inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Miltų masę sumaišyti su trintų bananų mase.
- Į mišinį įdėti vyšnias be kauliukų ir sumaišyti. Atidėti apie 2 šaukštus vyšnių, kurios bus dedamos ant pyrago viršaus.
- Kepimo skardą ištepti kokosų aliejumi. Naudota ~12x22cm pločio ir 6cm gylio skarda. Tešlą supilti į skardą ir paskirstyti tolygiai.
- Ant pyrago viršaus tolygiai sudėti atidėtas vyšnias ir šiek tiek įspausti rankomis.
- Visą pyragą apibarstyti žiupsniu rudojo cukraus ir kepti orkaitėje apie 40 min.