Šie saldainiai galbūt labiau panašūs į batonėlius nei į saldainius, nors jų dydį taip pat galima pasidaryti ir pagal savo norus.
Darant mažesnius – daugiau darbo, tai rinktis jums. 😀
Šiuos saldainius gaminau dovanoms Kalėdiniu laikotarpiu – labai mėgstu rankų darbo dovanas, o jei jos dar ir valgomos, tai gan patikrintas būdas nepripirkti kitam nereikalingų daiktų.
Bet saldainiai tikrai gali būti skirti ne vien dovanoms, o ir kaip maži desertai jums patiems.
Pagal šį receptą gavosi apie 14 nemažų saldainių. Juos dar įsukau į kepimo popierių ir „saldainiškai” supakavau, bet šitas žingsnis tikrai nebūtinas.
Saldainiai susideda iš sausaininio pagrindo, karamelinių pūstų ryžių ir šokoladinio glaisto. Net aprašinėjant kyla apetitas!
Karameliniai saldainiai su pūstais ryžiais
Ingredientai
Saldainių pagrindui
- 90 g. kvietinių miltų
- 90 g. kokosų miltų
- 100 g. augalinio margarino
- 20 ml. migdolų pieno (naudojau nesaldintą)
- 30 g. balto cukraus
Saldainių įdarui
- 45 g. pūstų ryžių
- 400 ml. kokosų kremo (kokosų pieno kietosios dalies iš skardinės arba pirktinio kokosų kremo, pilno riebumo (būna kartotinėse mažose pakuotėse))
- 60 g. rudojo cukraus
- žiupsnis druskos
Glaistui
- 2-2,5 plytelės juodojo šokolado
- 1 šaukštelis kokosų aliejaus
Instrukcijos
- Visus ingredientus pagrindui sumaišyti – tešlą turėtų pavykti minkyti rankomis.
- Tešlą paskirstyti kepimo skardoje su aukštesniais kraštais ant kepimo popieriaus (naudota 20x20cm. dydžio skarda, bet joje tešla užėmė 2/3 vietos). Naudojant per didelę skardą, tešla neturėtų išsiplėsti plačiau, negu ją suformuosite skardoje, bet galima išlankstyti „atitvarą“ iš folijos ir įdėti toje vietoje, kur tešlos kraštas jau baigiasi ir lieka tuščia skarda, kad ji nesiplėstų kepant. Tešlą tolygiai įspausti skardos pagrinde padarant iš jos stačiakampį ar keturkampį, priklausomai nuo jūsų skardos (tešla skardoje buvo apie 1 cm. aukščio).
- Kepti tešlą iki 180C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių arba kol švelniai paruduos kraštai. Išimti atvėsti.
- Į puodą supilti kokosų kremą, rudąjį cukrų ir druską bei išmaišyti. Šį mišinį virti ant silpnos ugnies vis maišant apie 30 min. arba kol karamelė taps švelniai ruda ir klampi.
- Išvirtą karamelę sumaišyti su pūstais ryžiais ir juos tolygiai paskirstyti ant iškepto saldainių pagrindo skardoje. Skardą su šiais sluoksniais palaikyti šaldytuve bent 30 min. prieš apliejant šokoladu.
- Atvėsusią masę išimti iš skardos kartu su kepimo popieriumi ir supjaustyti norimo dydžio saldainiais. Šiame recepte saldainiai buvo gaminami kaip batonėliai, tad visa saldainių masė perpjauta per pusę išilgai ir suskirstyta į stačiakampius saldainius.
- Šokoladą ištirpinti ant silpnos ugnies ar karšto vandens vonelėje su šaukšteliu kokosų aliejaus. Kiekvieną saldainį pamerkti ar aplieti šokoladu ir dėti ant grotelių ar kepimo popieriaus. Palikti šaldytuve kelioms valandoms arba per naktį.
- Saldainiams taip pat puikiai tiktų ir kiti šokoladai, ant jų viršaus galima uždėti norimų papuošimų, kol šokoladas dar šiltas.