Yra daržovių, kurios tinka viskam. Pavyzdžiui, cukinija, morkos… Ir moliūgas!
Turiu omenyje, kad tokios daržovės puikiai tinka ne tik sriubom ar troškiniam, bet lygiai tiek pat praturtina ir įvairiausius desertus. Ir tikriausiai nėra nieko, ko būtų negalima padaryti iš moliūgo. 😁
Ypač veganiškuose kepiniuose, kur nenaudojami kiaušiniai ar pienas – moliūgas gali suteikti reikiamą kiekį drėgmės, gražią spalvą ir būti pagrindu kokiam skaniam pyragui.
Būtent šiame recepte dalinuosi viena iš idėjų kaip išnaudoti moliūgą saldžiuose kepiniuose – pavyzdžiui, gaminant pyragą su graikiniais riešutais.
Pyragas labai minkštas, drėgnas ir vos vos traškus dėl graikinių riešutų.
O iš likusių moliūgo sėklų, kviečiu pasigaminti užkandį!
Moliūgo pyragas su graikiniais riešutais
Ingredientai
- 220 g. kvietinių miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1 šaukštelis maistinės sodos
- 1,5 šaukštelio cinamono
- 1 šaukštelis malto imbiero
- 0,5 šaukštelio malto muskato
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 100 g. cukraus
- žiupsnis druskos
- 80 g. graikinių riešutų
- 300 ml. moliūgų tyrės (kepto ir sutrinto moliūgo iki vientisos masės, be priedų)
- 60 ml. kokosų aliejaus
- 150 ml. nesaldinto augalinio pieno (naudotas sojų)
- 2 šaukšteliai citrinos sulčių
Instrukcijos
- Įkaitinti orkaitę iki 180° C.
- Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą, visus prieskonius (cinamoną, imbierą, muskatą, gvazdikėlius), cukrų ir druską.
- Atskirame inde sumaišyti moliūgų tyrę (moliūgo tyrei padaryti tereikia iškepti moliūgą ir išėmus iš žievės jį sutrinti iki tyrės), ištirpintą aliejų, pieną ir citrinos sultis.
- Miltų mišinį po truputį dėti į moliūgo mišinį ir taip viską kartu išmaišyti.
- Į masę įdėti susmulkintus graikinius riešutus ir išmaišyti.
- Kepimo skardą ištepti maždaug šaukšteliu kokosų aliejaus. Recepte naudota ~12x22cm pločio ir 6cm gylio skarda.
- Tešlą sudėti į skardą ir išlyginti paviršių.
- Kepti apie 40-50 minučių arba kol įbedus medinį iešmelį jis bus sausas.
- Iškepus palikti šiek tiek atvėsti prieš patiekiant.