Šis receptas – tikrai pats skaniausias obuolių pyragas, kokį esu valgiusi ir kepusi. Man labai juokinga, kai receptai būna pavadinti „pats skaniausias, geriausias, etc.”, bet apie šitą pyragą nėra kaip kitaip išsireikšt. 😁
Skonis net nelabai primena įprasto obuolių pyrago – greičiau jau kanelės ir creme brulee mišinys su gaiviais obuoliais. Ir čia yra vienintelis pyragas, kurį pati noriu kartot ir kartot. Dažniausiai su pyragais būna taip: iškepu, paragauju fotografuodama ir gal kokį kartą kitą dieną, ir viskas, pyragas man nusibodęs ir ieškau kam jį sumaitint. 😀 Su šiuo pyragu irgi norisi dalintis, nes jis toks skanus, bet jau visai ne iš reikalo, o nes noris. Jei niekas ir neimtų – jį lengva suvalgyti pačiai, nes ir skonis visai nepabosta.
Ir pagaliau atradau receptą, kuris tikrai sunaudoja obuolius. Prisivežus iš kaimo obuolių tenka sukt galvą, kaip juos visus suvalgyt, galvoji – išsikepsiu obuolių pyragą. O ten panaudoji vieną ar du obuolius ir wow, kiek susinaudojo. 🙃
Tai šiam pyragui reikia 4-5 nemažų obuolių (beveik kilogramo!). Dėl to pyragas ir ganėtinai lengvas, nes tešlos jame nedaug, o obuolių su kaupu. Žodžiu, šitą desertą įsimylėjau ir tik gražiausiais žodžiais galiu rekomenduot. 😁
Iš pavadinimo matosi, kad receptas kurtas tikrai ne mano, prancūziškų šaknų neturiu, todėl rastą receptą tik šiek tiek pakeičiau pagal savo turimus produktus, o už idėją ačiū internetui. 😀
Receptas NE VEGANIŠKAS.
Obuolių pyragas „Gâteau Invisible“ arba prancūziškas nematomas obuolių pyragas
Ingredientai
- šiek tiek sviesto ar aliejaus kepimo skardai ištepti
- 120 g. kvietinių miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 40 g. tahini pastos (sumaišytos su žiupsniu druskos)
- 30 g. sviesto
- 80 ml. avižų pieno (naudotas saldintas)
- 3 kiaušiniai
- 100 g. cukraus
- 800 g. obuolių (sverti dar nenulupti)
Instrukcijos
- Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
- Kepimo skardos kraštus ištepti sviestu ar aliejumi, per vidurį įtiesti apkarpytą kepimo popierių, kad šonuose jis išlįstų ir būtų patogu juo iškelti pyragą. Išteptus riebalais kraštus apibarstyti miltais.
- Sumaišyti miltus, kepimo miltelius.
- Atskirai sumaišyti tahini ir tirpdytą sviestą – galima mentele, kad geriau išsimaišytų. Tada po truputį įmaišyti ir pieną.
- Kitame inde išplakti kiaušinius. Supilti cukrų, pieno mišinį ir išmaišyti. Tada sudėti miltus ir gerai išmaišyti.
- Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti 2-3 mm. storio juostelėmis. Juos atsargiai, kad nesutrupėtų, įmaišyti į tešlą.
- Obuolius su tešla išdėlioti kepimo skardoje sluoksniais, kad visi gražiai gulėtų vienas ant kito, todėl tešlos nesuverskite, bet rankomis ar šaukštu obuolius išdėliokite į eiles, visus ta pačia kryptimi. Likusią tešlą supilti ant viršaus. Išdėliojus obuolius šiek tiek įspausti arba visą skardą patrankyti į stalą, kad tešla subėgtų į tarpus.
- Kepti apie 60 min. Iškepus palikti atvėsti ir tik po kurio laiko su kepimo popieriumi iškelti iš skardos. Palikti atvėsti visiškai ar palaikyti šaldytuve – šaltas pyragas pjaustysis daug geriau.