Vienas iš klasikinių, paprastų receptų sausainiams. Nors klasika jis tikriausiai labiau yra Amerikoje ar kitur užsienyje, nes labai asocijuojasi su anglišku turiniu ir filmais. 😀
Gal Lietuvoj tokie sausainiai ir nėra go-to pasirinkimas, bent jau ne mano aplinkoj ar šeimoj, nes pirmą kartą jų paragavau būtent dabar, kurdama šį receptą. 😀
Aš pati įpratusi prie meduolinių ar tiesiog paprastos tešlos sausainių, žvaigždžių, žmogeliukų ar širdelių formelėse, nes tik tokius su mama kepdavom man augant. Ir jie irgi būdavo labai skanūs! Bet dabar smagu atrast tiek neragautų skonių, kad ir kokie paprasti jie būtų.
Nors receptas paprastas, pirmas mano bandymas buvo nevykęs, sausainiai labai trupėjo, bet buvo tokie naujai skanūs. Todėl dalinuosi receptu, kuris ir pavykęs, ir skanus.❤️
Receptas, beje, gali būti ir augalinis – vietoje įprasto sviesto tereiktų naudoti veganišką.
Riešutų sviesto sausainiai
Ingredientai
- 100 g. žemės riešutų sviesto be cukraus (kreminio)
- 70 g. cukraus
- 60 g. sviesto
- 2 šaukštai augalinio pieno (gali būti ir gyvūninis pienas)
- 100 g. kvietinių miltų
- 1/4 šaukštelio maistinės sodos
- 1/8 šaukštelio druskos
Instrukcijos
- Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
- Kambario temperatūros sviestą sutrinti su cukrumi gumine mentele ar plaktuvu. Įmaišyti riešutų sviestą, pieną, kol taps vientisa mase.
- Atskirame inde sumaišyti miltus, sodą ir druską.
- Sausus ingredientus sudėti į drėgnus, maišant, kol susidarys tešla. Jei tešla per sausa, galima įpilti šiek tiek daugiau augalinio pieno. O jeigu tešla vis vien šiek tiek trapi – galima ją palaikyti šaldytuve apie 30 min.
- Iš tešlos paruošti maždaug šaukšto dydžio rutuliukus, dėti ant kepimo skardos ir šiek tiek įspausti, kad būtų plokštesni. Palikti 2-3 cm. tarpus tarp sausainių.
- Kiekvieną sausainį švelniai suploti šakute, kad ant viršaus susidarytų kryžiaus formos raštas.
- Kepti įkaitintoje orkaitėje 10-12 minučių arba kol kraštai lengvai apskrus.
- Iškepus leisti kelias minutes atvėsti ant kepimo skardos ir tada perkelti į kitą indą ar ant grotelių, kad pilnai atvėstų.