Nors svogūnų karamelizavimas yra ilgokas procesas, jie labai paskanina bet kokį patiekalą, tai laiko investuoti, manau, verta!
Aš pati šiame recepte juos gaminau vieno kąsnio sumuštiniams, bet panaudoti juos galima labai plačiai – kartu su makaronais, salotomis, wok’u… Galimybės neribotos. 😀
O sumuštiniams labiausiai patiko toks variantas: ant sumuštinių duonos užtepti humuso, dėti kepto marinuoto tofu (apkepti tofu juosteles keptuvėje su šiek tiek prieskonių), pora šaukštelių karamelizuotų svogūnų ir susmulkintų saulėje džiovintų pomidorų. 😍
Sumuštiniai su karamelizuotais svogūnais
Nors svogūnų karamelizavimas užtrunka, išbandyti tikrai verta! Juos panaudoti galima įvairiuose patiekaluose – kartu su makaronais, salotomis, sumuštiniams… Galimybių atrasti naujus skonius tikrai gausu!
Ingredientai
- 6-7 dideli svogūnai
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- žiupsnis druskos
Sumuštiniams
- sumuštinių duonos (naudojau mažas, vieno kąsnio riekeles)
- humuso
- pasirinktinai: kepto tofu, saulėje džiovintų pomidorų, šviežių žolelių
Instrukcijos
- Nulupti svogūnus, perpjauti per puse ir supjaustyti juostelėmis.
- Į keptuvę įpilti šaukštą aliejaus, sudėti pjaustytus svogūnus ir pradėti kepti ant vidutinės kaitros – įkaitinti keptuvės iš anksto nereikia.
- Ant svogūnų užbarstyti maždaug žiupsnį druskos, išmaišyti.
- Svogūnus kepti uždengus dangčiu ir kas kelias minutes pamaišant. Praėjus 20-30 minučių arba kai svogūnai pradės darytis permatomi – kepti be dangčio ir taip pat kas 3-5 minutes pamaišyti. Jeigu svogūnai pradėtų svilti – įpilti labai nedaug vandens.
- Po dar 20-30 minučių svogūnai turėtų pradėti ruduoti ir karamelizuotis – tada maišyti dažnai, kad neprikeptų – kas 0,5-1 minutę, o kuo labiau svogūnai ruduos, tuo dažniau maišyti.
- Svogūnai bus paruošti, kai visi bus tamsiai rudos spalvos. Visas karamelizavimas bendrai užtrunka maždaug apie valandą kepimo.
- Sumuštiniams: šviesią duoną ištepti humusu ir ant viršaus uždėti karamelizuotų svogūnų. Labai tinka uždėti kepto tofu, saulėje džiovintų pomidorų ir papuošti šviežiomis žolelėmis.